Eloisa ikä

Eloisa ikä

tiistai 12. toukokuuta 2015

Suomalaisuuden päivä 12.5.

Kuva: Googlen kuvahaku
Kuten jokainen on varmastikin huomannut, tänään joka salossa liehuu kovan kevättuulen mukana Suomen lippu. Itse jouduin miettimään aamulla hetken aikaa ketä nyt liputetaan, ja sen selvitettyäni aloin pohtimaan päivän tarkoitusta.

Tänään siis liputetaan Johan Wilhelm Snellmannin kunniaksi, jota oikeutetusti pidetään maamme kansallisfilosofina ja yhtenä tärkeimmistä kansallisista herättäjistä. Hänen vaati suomen kielen virallistamista ruotsin kielen rinnalle, joka osaltaan vaikutti paljon kansan sivistystason nousuun. Hänen suurin saavutuksensa oli rahauudistus, Suomen Markka otettiin ensin Venäjän ruplan rinnalle ja vuonna 1865 Markka nostettiin Suomen ainoaksi valuutaksi.

Maailma on muuttunut valtavasti siitä ajasta kun Snellman vaikutti maassamme. Hänen ansiostaan voimme kuitenkin edelleen asioida omalla äidinkielellämme, mutta samaan aikaan kuulemme esimerkiksi kaupassa monia muita kieliä. Emme enää käytä valuuttanamme Markkaa, mutta Euron myötä voimme ostaa ostoksemme samalla valuutalla matkatessamme ympäri Eurooppa. Maailmamme on avartunut ja meistä on tullut enemmän maailmankansalaisia. Tämä suunta ei kuitenkaan tarkoita oman kansallisidentiteetin romuttumista tai häviämistä, vaan mukautumista. 

Vaikka monia kehitys saattaa arveluttaa ja mietityttää, ja usein kaikki vieras ja uusi epäilyttää. Itse uskon tiedon voimaan, uskon siihen että kun asioista puhutaan suoraan ja vieraisiin asioihin tutustutaan, tietoisuus lisääntyy ja epäilyt pikku hiljaa kaikkoavat. Vaikka olemme kansana omaksuneet paljon uusia tapoja, perinteitä ja tottumuksia, silti meillä on paljon sukupolvelta toiselle periytyvää tietoa. 

Kun olemme kulkeneet ihmisten luona tekemässä hankettamme tutuksi, olemme useasti ajautuneet keskustelemaan ikäihmisten kanssa myös ympäröivästä maailmasta ja ajasta jossa elämme. Lähes joka kerta saamme ihmetellä sitä tiedon määrä, jota tämän päivän ikäihmisillä on. He tietävät paljon menneitä asioita ja ovat vahvasti kiinni tässäkin päivässä. Ihailen sitä tahtoa pysyä kehityksessä ja tiedossa mukana, tietäen ettei se varmasti ole helppoa. 

Haluamme hankkeemme aikana saada kerättyä sitä tietoa, jota osallistujillamme on. Haluamme antaa heille kanavan ja mahdollisuudet saada äänensä kuuluviin, päästä kertomaan heille tärkeitä asioita, oppeja ja elämänviisauksia. Samalla tarjoamme heille mahdollisuuden olla osa tätä aikaa ja antaa omaa osaamistamme heidän käyttöönsä. 

Ajat muuttuvat, mutta niinpä muutumme mekin. On kuitenkin paljon sellaista, jonka toivon säilyvän sukupolvelta toiselle. Tasapainoillaan yhdessä tässä ajassa, tueten toinen toisiamme!

Hyvää suomalaisuuden päivää!

Kuva: RAY/Eloisa ikä-ohjelma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti