Eloisa ikä

Eloisa ikä

torstai 30. huhtikuuta 2015

Vapunaaton ajatuksia

Ylläoleva kuva on otettu tänään aamulla töihin tullessani, kesärenkailla (toim.huom), Männikön pihasta Lievestuoreelta. Tältä näyttää siis vappu Keski-Suomessa, miltäs muualla päin Suomea?

Viime viikolla olimme siis Eloisan iän verkostopäivillä Helsingissä ja tämän viikkoa olemme tiivisti viettäneet toimistossamme kokoen yhteen päiviän antia ja suuntaamalla katsettamme ensi viikkoon.

Ensiksi haluan osoittaa suuret kiitokset Eloisan iän koordianaatiolle päivien järjestämisestä ja organisoinnista, loistavaa työtä! Meidät uudet hankkeet otettiin hyvin vastaan niin organisaation kuin pidempään toimineiden hankkeiden puolesta. Saimme luotua hyvää yhteistyöverkostoa muiden maaseudulla toimivien hankkeiden kanssa, Eloisa maaseutu on nyt luotu! Verkostoon kuuluu AijjoosYhres etteskesiKehitytään kimpassa ja me. Aijjoos on toiminut vuodesta 2008, Yhres etteskesi ja Kehitytään kimpassa vuodesta 2014, joten me saamme heiltä varmasti paljon uusia ideoita toimintaamme. Yhdistämällä osaamisemme tuomme eloisuutta myös maaseudulle. 

Tämän viikkoa olemme ottaneet ilmoittautumisia vastaan Vuolakkeen ylimääräiseen infotilaisuuteen. Puhelin on soinut tasaiseen tahtiin ja näyttää jälleen siltä, eloisat tuulet puhaltavat jälleen Laukaan ylitse. Paikkoja tilaisuuteen on vielä, joten viime hetken ilmoittautujat pääsevät myös mukaan. Paras kuulemamme kommentti Sarahovin infotilaisuudesta on tähän mennessä ollut "olo oli kuin rockkonsertissa" viitaten yleisöryntäykseen. Lupaamme, että Vuolakkeessa jokainen ilmoittaunut mahtuu istumaan ja kuulee meidän äänemme.

Nyt olemme myös päässeet tekemään yhdessä ryhmätoiminnan lukujärjestystä ja pikku hiljaa se alkaa hahmottumaan. On ryhmiä, jotka kokoontuvat joka toinen viikko ja osa ryhmistä viikottain. Tällä hetkellä viilaamme kokoontumispaikkoja ja -aikoja sekä rakennamme tämän vuoden aiherunkoa. Älkää huolitko, toimintamme lähtee edelleen siitä, että ryhmäläiset itse saavat suunnitella toimintaa. Suunnittelmamme antaa vain suuntaviivaa ja ideoita, lopulliseen muotoon runko tulee vasta ryhmien alettua ja kun pääsemme yhdessä sitä suunnittelemaan.

Olemme suunnitelleet järjestävämme kerran kuukaudessa retkipäiviä eri puolille Laukaata esimerkiksi laavuille. Retkipäivien lisäksi pitäisimme niin ikään kerran kuukaudessa "Keskiviikkokaffet", yhteisen iltapäivän, jossa kahvin lomassa kuunneltaisiin mielenkiintoisia puhujia ja keskusteltaisiin ajankohtaisista aiheista. Nämä molemmat ovat vielä suunnitteluvaiheessa ja ideoita retkipaikkoihin ja mielenkiintoisiin puhujiin otetaan mieluusti vastaan!

Tänä keväänä alamme järjestämään virkistyskävelyitä ympäri Laukaata. Niiden tarkoituksena on, että kokoonnumme sovitussa paikassa ja lähdemme yhdessä lenkkeilemään ja samalla virkistyen liikunnasta ja toistemme seurasta. Kävelyt on avoimia kaikille halukkaille ja ainakin alkuvaiheessa joku meistä hanketyöntekijöistä on aina mukana lenkkeilemässä.

Aikataulusta uskallan sen verran luvata, että kävelyt polkaisemme käyntiin jo nyt syksyllä, muiden ryhmien kokoontumisista tiedotamme sitä mukaan kun saamme tiloja varmistettua. Hankkeemme lomailee koko heinäkuun, joten viimeistään elokuussa ryhmätoiminta kasvaa täyteen kukoistukseensa joka ryhmän osalta. 

Ilmoitamme ryhmäläisille henkilökohtaisesti kunhan aikataulut on selvät ja yleiseen tietoon lukujärjestys tulee tänne blogiin, meidän facebook-sivulle sekä Männikön internetsivulle. Jääkää siis kuulolle.

Tosiaan, tänään on vappuaatto. Vappu on tunnetusti suomalaisen työn päivä ja opiskelijoiden juhlapäivä. Itse pidän vappua ennen kaikkea kevään juhlana, kevään riemuvoittona talvesta. Tästä ajatuksesta on ollut melko vaikea pitää kiinni katsoessaan ulos tai raaputtaessa aamulla auton ikkunoita. Mutta aurinko pilkistää tälläkin hetkellä pilvien raosta ja jollei ilma ole lämmin, niin pidetään mielemme ainakin aurinkoisina ja iloisina!

Ylläoleva video Mielenterveysseuran Hyvän mielen metsäkävely -kevät, jotta jokainen pääsee kevään tunnelmaan. 

Me Osallistuva ikäihminen - mielekäs arki -hankkeen työntekijät toivotamme kaikille hyvää vappua ja kevään alkua! Ensi viikolla meidät tapaa Terve-sos-messuilla Jyväskylän paviljongissa keskiviikkona ja torstaina Eloisan iän-esittelyosastolla sekä tiistaina hotelli Vuolakkeessa infotilaisuudessa. 

Pääsiäispupumme vapputunnelmissa

Tuli tuttu kevätkulta,
Lumen alta pistää multa,
Puro pulppuva rinteillä tanssia saa,
Kevät riemua laulavi ilma ja maa,
Jo ääretön taivaskin seestyy
Ja lämpimän aika eestyy
Ja tuulikin tuoksuja tuo.

Taasen soivat vaskikellot,
Lämpöön elpyy oraspellot,
Sirot kukkaset nostavat pienoisen pään,
Sinisirkkuset soittavat niemissään
Ja nurkkihin lehväisen orren
Vie peipponen mättäältä korren
Ja mökkinsä pystyttää.

Nyt on soilla, mailla juhlaa,
Päivä säteitänsä tuhlaa,
Ukko nuortuvi niin kuni harmaja puu,
Poian posket ne kauniiksi ruskettuu,
Soi loilotus, luikku jo raikuu
Ja kunnaat ne kummasta kaikuu,
Kun käkönen kummulla soi.
Lauri Kyösti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti