Eloisa ikä

Eloisa ikä

perjantai 6. maaliskuuta 2015

N-Y-T se alkoi!

Nyt se on siis alkanut, osallistuva ikäihminen - mielekäs arki -projekti täällä meillä Laukaassa. Projekti toimii Lievestuoreen palvelukeskusyhdistyksen siipien suojassa ja hellässä huomassa. Vuosi sitten Maria, projektipäällikkömme, oli bongannut RAY:n sivuilta Eloisa ikä-avustusohjelman ja innostui heti. Maria alkoi yhdessä Vesan, Männikön toiminnanjohjan, kanssa miettimään millainen projekti sopisi juuri tänne Laukaaseen. Syntyi ajatus Osallistuva ikäihminen - mielekäs arki -hankkeesta ja kuukausien valmistelutyön jälkeen hanke pääsi mukaan avustuohjelmaan. Minä, Tiina, tulin mukaan projektiin maaliskuun alussa. Tulen kirjoittamaan viikottain tänne blogiin hankkeen kuulumisia ja omia mietteitäni matkan varrelta. 


Mikä ihmeen projekti?


Projektimme kuuluu Vanhustyön keskusliiton koordinoimaan ja RAY:n rahoittamaan Eloisa ikä-avustusohjelmaan, jonka tarkoituksena on edistää ikäihmisten osallisuutta ja toimintakykyä sekä löytää mielekästä tekemistä yhdessä toisten kanssa. Projektin aikana perustamme ryhmiä eri puolille Laukaata, jotka kokoontuvat muun muassa kulttuurin, hyvinvoinnin ja yhdessäolon merkeissä. Tällä hetkellä kokoontumispaikkoja olisi Lievestuoreella ja Laukaan keskustassa. Näiden lisäksi neuvottelemme tiloista ainakin Leppävedellä ja Vihtavuoressa, muita paikkoja selvitämme tarpeen mukaan.  

Toiminta on MAKSUTONTA ja suunnattu KAIKILLE yli 60-vuotiaille kotona asuville laukaalaisille.

Periaatteemme on olla helposti lähestyttävä, ns. matalan kynnyksen toimintaa. Ryhmiä kokoontuu siellä, missä on kiinnostuneita ja minne on helppo tulla. Hyväksymme kaikki aatteet, uskonnot ja poliittiset mielipiteet ja pidämme jokaista ihmistä yhtä arvokkaana. Haluamme ryhmien olevan eräänlaisia olohuoneita, missä jokainen pääse toteuttamaan itseään ja löytämään uutta sisältöä arkeen.

Ryhmissä pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja viettämään aikaa muiden kanssa. Tärkeitä teemoja ryhmille ovat hyvinvointi, yhteisöllisyys, kulttuuri, elämänkokemus ja muistot. Ryhmän toiminta lähtee itse ryhmäläisistä ja heidän haluistaan ja toiveistaan. Voimme kuunnella kokoontumisajan 50-luvun rokkia tai viettää sen Kuusaan koskilla perhokalastamassa.

Teemme yhteistyötä laukaalaisten eläkejärjestöjen, seurakunnan, kunnan ja yritysten kanssa. Laukaassa toimii aktiivisesti seitsemän eri eläkejärjestöä, joilla riittää tapahtumia, kerhoja ja kokoontumisia kaikille kiinnostuneille. Kunta järjestää lisäksi päivätoimintaa, joissa käy myös aktiivisesti asiakkaita. Olemme rakentaneet omaa aikatauluamme siten, että päällekkäisiä kerhoja ja kokoontumisia olisi mahdollisimman vähän.

Seuraavat pari kuukautta istumme toimistossamme ja suunnittelemme ryhmien toimintaa, yhteistyökuvioita ja järjestämme infotilaisuudet sekä Laukaassa että Lievestuoreella. Kutsumme jokaisen yli 60-vuotiaan laukaalaisen henkilökohtaisella kutsukirjeellä infotilaisuuksiin maaliskuun aikana. Ryhmien toiminnan on tarkoitus alkaa heti vapun jälkeen toukokuussa.

Blogin lisäksi päivitämme Facebookissa sivuamme Osallistuva ikäihminen - mielekäs arki, jonne niin ikään päivitämme kuulumisiamme ja ajankohtaisia asioita. Ryhmäläiset pääsevät halutessaan myös itse jakamaan ja päivittämään omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan. 


Perjantain porinat


Näin perjantaisin kirjoitan lyhyen yhteenvedon viikon tapahtumista. 

Huh, tuohon sanaan voisin kiteyttää tämän viikon tunnelmat. Paljon uutta asiaa on mahtunut tähän viikkoon ja pää on kieltämättä hiukan pyörällä. Tähän viikkoon on mahtunut paljon uuden oppimista, monia uusia ihmisiä, tuhat ja yksi luettua paperia, hankkeeseen ja Männikköön tutustumista.

Olemme alkaneet hieman hahmotella varsinaisten ryhmien toimintaa ja sormet syyhyten odotan toukokuuta, kun pääsemme vihdoin polkaisemaan toiminnan käyntiin. Odotan innolla tutustumista ryhmäläisiin ja kaikkea mitä nämä tulevat kolme vuotta tuleekaan tarjoamaan!

Hyvää viikonloppua kaikille!

Koko elämä on kokeilua.
Mitä enemmän kokeilet, sitä parempi.
Ralph Wardo Emerson




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti